Cita prèvia

Mantinga en bon estat el seu automòbil

Mantinga en bon estat general els diferents elements del seu automòbil. Quan la inspecció és desfavorable ha de circular a taller, ja que de no ser així, podria ser sancionat. En aqueix cas, vosté disposa de 60 dies per a reparar els defectes trobats en taller.

EL MOTOR

Un motor en males condicions pot provocar que falte el primer per a poder circular, l'energia de moviment. Encara sense fallar del tot, gastarà més carburant i, comptat i debatut, ens podrà deixar tirats a la primera oportunitat. Algunes fallades es poden detectar pel color del fum de fuita: Negre: consumeix més carburant del necessari. A més, està contaminant en excés. Blanco Blavós: consumeix més oli del necessari. El motor ja no té la mateixa força que abans i cal reposar l'oli del càrter amb més freqüència. Aquestes fallades provoquen, si el cotxe porta catalitzador, un mal funcionament del mateix i, per tant, la seua inutilitat.

LA TRANSMISSIÓ

La transmissió trasllada l'energia de moviment del motor a les rodes motrius. Es fa a través de diferents peces metàl·liques i de les corresponents unions entre elles. Aquestes unions són les que, fet i fet, acaben fallant. Una transmissió en mal estat pot ser la causa d'un accident greu. Els símptomes d'un embragatge desbaratat són: Soroll metàl·lic característic que es produeix en trepitjar el pedal de l'embragatge a fons i seleccionar una velocitat; as velocitats rasquen. L'embragatge patina quan, amb el pedal de l'embragatge solt, trepitja l'accelerador i el motor puja de revolucions però el cotxe no aconsegueix la velocitat corresponent. També pot ocórrer, que el cable que transmet l'acció del pedal estiga trencat. Una altra qüestió important són les fundes que protegeixen els pedals: si estan desgastades, trencades o si el dibuix ha desaparegut, cal canviar-les ja que s'evitaran situacions perilloses a conseqüència de relliscades sobre el pedal

ELS FRENS

Els frens permeten la detenció completa del vehicle dins d'uns factors d'espai i temps, en transformar l'energia cinètica o de moviment en calor. El sistema més utilitzat en els turismes és l'anomenat hidràulic. Ha de tindre en compte que per a un funcionament eficaç, és a dir, la detenció del vehicle dins d'uns marges adequats, la capacitat d'adherència entre els pneumàtics i la calçada ha de ser l'adequada. Hi ha dispositius que faciliten l'acció de frenat al conductor; és el cas de l'A.B.S. -sistema que evita el bloqueig de les rodes-. L'A.B.S. aconsegueix que el sistema de frenat del vehicle, davant un accionament brusc -frenada d'emergència- no bloquege les rodes. Aquest fet no té molta influència sobre la distància total de detenció però permet al conductor maniobrar amb facilitat -maniobra d'esquive- evitant, si el vehicle no es deté en l'espai necessari, el xoc contra l'obstacle pel qual s'haja iniciat la frenada d'emergència.

ELS AMORTIDORS

Un dels elements que pateix major desgast són les corretges, elements elàstics que transmeten moviment d'uns mecanismes a uns altres mitjançant el suport de corrioles. La zona de contacte amb la corriola és la que major temperatura i fricció ha de suportar i sol tindre solcs per a evacuar la calor. Una corretja en males condicions pot ser motiu d'una major avaria o, simplement, de desbaratar el viatge. Com detectar que està en mal estat? Amb l'ús es produeix l'enduriment de la zona de fregament -fenomen de cristal·lització- donant lloc al fet que patine sobre el canal de la corriola on s'acobla, provocant grinyols. Les corretges estan sotmeses a tracció, la qual cosa provoca, amb el temps d'utilització, que s'estiren perdent la tensió adequada a l'esforç a transmetre. Té els mateixos símptomes que es descriuen en el punt anterior. Si en observar-les per l'interior estan quarterades, cal canviar-les

LES CORRETGES

Un dels elements que pateix major desgast són les corretges, elements elàstics que transmeten moviment d'uns mecanismes a uns altres mitjançant el suport de corrioles. La zona de contacte amb la corriola és la que major temperatura i fricció ha de suportar i sol tindre solcs per a evacuar la calor. Una corretja en males condicions pot ser motiu d'una major avaria o, simplement, de desbaratar el viatge. Com detectar que està en mal estat? Amb l'ús es produeix l'enduriment de la zona de fregament -fenomen de cristal·lització- donant lloc al fet que patine sobre el canal de la corriola on s'acobla, provocant grinyols. Les corretges estan sotmeses a tracció, la qual cosa provoca, amb el temps d'utilització, que s'estiren perdent la tensió adequada a l'esforç a transmetre. Té els mateixos símptomes que es descriuen en el punt anterior. Si en observar-les per l'interior estan quarterades, cal canviar-les.

ELS PNEUMÀTICS

Són l'enllaç del vehicle amb el sòl i, a través d'ells es transmeten les prestacions de potència, acceleració, estabilitat i frenada. Per què la pressió d'unflat és important? Aquesta pressió correspon a la pressió de l'aire comprimit a l'interior del pneumàtic. Quan és l'adequada, el pneumàtic es recolza sobre el sòl amb la màxima superfície assegurant, tant un bon comportament general, com un adequat confort i seguretat. És un error considerar un augment de pressió sota l'esperança d'obtindre un menor consum. Encara que, en algun cas, pot ser així, el que provoca és un augment dels esforços que suporta el pneumàtic i, per tant, un desgast prematur de les gomes, sobretot, en la zona central de la banda de rodadura. També, apareix la tendència al rebot sobre el terreny, augmentant el perill de derrapatge. Si la pressió és menor, el pneumàtic roda recolzat sobre els laterals de la banda de rodadura, la qual cosa accelera el seu desgast. També contribueix a això, la calor generada que ablaneix la goma.

LA DIRECCIÓ

La direcció a penes pateix avaries però, si falla durant la conducció, com és la que guia autènticament el cotxe, a voluntat del seu conductor, és fàcil entendre que una fallada de la mateixa pot portar conseqüències fatals. Per tant, és necessari que s'analitze, periòdicament i no únicament en la I.T.V., l'estat dels diferents elements que la componen. El maneig del volant ha de ser suau i uniforme; si es fa de manera precipitada i discontínua, els que vagen dins viatjaran incòmodes i els pneumàtics es desgastaran més. La seua geometria està composta de diverses mesures, els valors de les quals garanteixen el contacte permanent dels pneumàtics amb el sòl. Així doncs, el seu bon estat donarà una bona comoditat als passatgers i una trajectòria i estabilitat adequades al vehicle.

LES LLUMS

Tenen la doble missió de veure i ser vistos mentre conduïm durant la nit, o quan els fenòmens atmosfèrics -com la boira, l'aigua o la neu- dificulten la visibilitat. El feix projectat té la funció d'aconseguir un major abast lluminós cap a la zona del voral dret, en el sentit de la marxa, i així evitar l'enlluernament en els encreuaments amb altres vehicles. S'aconsegueix mitjançant una forma determinada de la bombeta i de la superfície del cristall del far, tallada en forma de prismes. La lluminositat depén d'uns certs factors: Que els cristalls estiguen nets; les restes d'insectes, el fang o la pols produeixen un efecte d'opacitat. Que entre aigua per algun xicotet trencament del cristall; la superfície reflectora s'oxida i no produeix l'efecte lumínic desitjat.